Publisert første gang 12/4-17

Etter å ha sydd meg et par stripetopper i det siste, og funnet ut at jeg fremdeles ønsker meg flere, ble jeg nysgjerrig på historien bak disse klassiske stripete toppene. De går aldri av moten, men dukker derimot opp hver sommer i motebildet. Etter å ha sett filmen Coco avant Chanel vet jeg at det var Coco Chanel som gjorde plagget til et moteplagg for kvinner, men jeg lurte også på hvorfor de engelske sydamene jeg følger på Instagram kaller toppene Breton tops og stripene for Breton stripes.

Jeg har søkt og lest vet jeg nå mer, og under følger historien bak de klassiske stripete toppene.

Coco Chanel i en Breton top i 1928.

Toppen er opprinnelig en topp i bomull med blå og hvite striper, og det er fremdeles sett på som den klassiske stripete toppen selv om de nå kommer i alle mulige farger. Toppen hadde sin opprinnelse i den franske marinen, men har blitt sett på som et viktig moteelement etter at Coco Chanel adopterte den og gjorde den à la mode.

Chanel ferierte ofte ved den franske kysten og i 1913 åpnet hun en butikk i byen Deauville, en fasjonabel kystby i Normandie. Mens hun utforsket regionens strender og fiskelandsbyer ble hun fascinert av den enkle elegansen og komforten i de de stripete jerseytoppene de lokale seilerne og fiskerne gikk med. Hun tok stripene fra toppene deres med i sin maritime kolleksjon fra 1917. Hun presenterte der en kort stripete topp i jerseystoff for damer som var ment å skulle brukes sammen med et par vide bukser. Toppen passet godt inn i det som skulle bli Chanels varemerke; feminine, men komfortable klær ofte inspirert av menns garderobe.

Den avslappede stilen brøt med tidens mote med kjoler og stramme korsetter og endret for alltid stilen på kvinners fritidsklær. Chanel gjorde toppen til et moteelement man måtte ha på den tiden, særlig på ferier ved sjøen, og hennes topper ble viden kjent som et luksusplagg. Innen 1930 hadde populariteten til de stripete toppene vokst, hadde fått haute couture status og blitt et populært valg for overklassekvinner.


Audrey Tautou i den stripete toppen i Coco avant Chanel.

De stripete toppene springer ut fra den franske marineuniformen der stripene ble introdusert i 1858 som del av uniformen. På den tiden hadde hele den franske marinen sitt utgangspunkt i Bretagne, og toppen ble derfor kalt en Breton topp. Toppene ble først designet i en tettvevd lokal ull for å beskytte fiskerene fra vind og vann, men etter hvert utviklet de seg til stripete topper i bomull.

Breton toppen med stripene ble designet for å hjelpe til med å skille sjømennene fra bølgene dersom de falt over bord, slik at man lettere kunne finne dem. Det var strenge regler for hvordan toppene skulle se ut, helt ned til minste detalj hva gjaldt farger, antall striper og lengden på stripene. Særlig viktig var det at toppene hadde 21 striper, en for hver av Napoleons seire over britene.


Sjømenn i den franske marinen i sine stripete topper.

På 1950-tallet adopterte kunstnere og intelektuelle den stripete toppen og både menn og kvinner gikk i dem, bl.a. Picasso. Utover 1950- og 1960-tallet gjorde Breton toppen sitt inntog i kinofilmene der stjerner som James Dean og Audrey Hepburn ble sett i den.

Nå er den stripete toppen å regne som et basisplagg i enhver garderobe. Jeg skal garantert sy meg flere og det er artig å vite litt mer om bakgrunnen til toppen og stripene.


Striper à la mode også nå i 2017.

Kanskje planlegger du også å ha en ny stripete topp i sommergarderoben i år? Send i så fall en vennlig liten tanke til Coco Chanel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *